Kitten InfoJe hebt besloten een Siberisch kitten te willen maar wat dan?

Ten eerste is het erg belangrijk om je aan te melden bij een cattery waar je een goed gevoel bij hebt. Een mooie foto kan (bijna) iedereen maken maar belangrijker is of de werkwijze van de fokker je aanspreekt, of je antwoorden op je vragen krijgt en hoe transparant de fokker is. Ik zal hier beschrijven hoe ik het doe.

Afhankelijk van de wensen van de moederpoes bevalt ze in de woonkamer of in de kittenkamer. De ene poes trekt zich graag terug en de andere poes voelt zich prettiger en meer gesteund in de drukte van de groep. Om dit te kunnen bepalen moet je je poezen goed kennen, maar ook goed op hun signalen letten in de periode voorafgaand aan de bevalling. Dit zelfde geldt voor de eerste periode na de bevalling als de kittens nog erg klein zijn. Sommige moeders willen even rustig bijkomen en wennen, anderen voelen zich eenzaam als ze niet in de groep leven. Dus ook hier zijn de wensen van de moederpoes leidend. Staan er mensen op de wachtlijst voor een kitten worden deze na de eerste 48 uur op de hoogte gesteld van de geboorte. Ze mogen dan opgeven naar welk kitten hun voorkeur uitgaat. In een heel enkel geval wijk ik daar in goed overleg toch vanaf omdat een ander kitten qua karakter beter bij hun leef- en woonsituatie zal passen.
Maar uiterlijk als de kittens drie weken zijn verhuizen ze naar beneden om kennis te maken met meer drukte en geluiden. Ook zijn de kittens op die leeftijd aan meer vrijheid en uitdaging toe. Vanaf dat moment mogen ze overdag wat gaan rondscharrelen in de woonkamer en daag ik ze uit met speelgoed en spelletjes. Als de kittens een week of vijf zijn laat ik ze kennismaken met vast voedsel. Het ene kitten heeft dit sneller onder de knie dan het andere maar met wat geduld leren ze het toch altijd vrij snel. Ook de kattenbak wordt dan geïntroduceerd zodat de kittens goed zindelijk zijn als ze gaan verhuizen. 
En dan eindelijk is met vijf weken ook het moment aangebroken dat je je kitten mag komen bekijken. Besluit je dan over te gaan tot reservering tekenen we een voorlopig koopcontract en vraag ik een aanbetaling. Na deze aanbetaling is de reservering definitief. In dit koopcontract staat ook beschreven dat mocht het kitten onverhoopt binnen achttien maanden overlijden aan een erfelijke aandoening, ik het aankoopbedrag terug geef of dat er een kitten aangeboden wordt uit het eerstvolgende nest. Mocht je je om wat voor reden dan ook bedenken is de aanbetaling niet restitueerbaar. Als ik om, voor mij, zwaarwegende redenen het koopcontract moet ontbinden wordt de aanbetaling vanzelfsprekend wel terug betaald.
Rond de tijd dat de kittens dertien weken zijn mogen ze verhuizen, tot die tijd leert de moederpoes de kittens alles wat ze weet over het leven en het omgaan met mensen. Ik probeer daar mijn steentje aan bij te dragen door ze oneindig te knuffelen en met ze te spelen. Via Facebook en rechtstreeks hou ik de kopers op de hoogte van alle ontwikkelingen in het leven van de kittens.
Als de kittens verhuizen zijn ze 4x ontwormd met achtereenvolgens Vitaminthe, Panacur, Milbemax en Stronghold, op advies van mijn dierenarts gebruik ik verschillende middelen om resistentie tegen te gaan. Stronghold helpt tevens preventief tegen andere parasieten. Uiteraard zijn ze volledig ingeënt en zijn ze gechipt. Ook zullen ze voor vertrek worden gecastreerd, dit omdat deze ingreep minder stress oplevert als de kittens samen naar de dierenarts gaan en het herstellen prettiger voor ze is in de vertrouwde omgeving van hun moeder en nestgenoten. Ook is het lichamelijk herstel op deze leeftijd makkelijker en sneller dan wanneer dit gebeurt nadat ze zes maanden oud zijn.
Naast hun stamboom krijgen de kittens bij vertrek ook een kittenpakket mee met daarin oa voor een week het voer dat ze hier kregen en een dekentje met nestgeur zodat ze zo makkelijker zullen wennen aan hun nieuwe omgeving.
Mocht er sprake zijn van allergie bij de kittenkopers maak ik, nog voordat je hier komt kijken bij de kittens, een testlap waarmee je kunt peilen of er sprake is van allergische reactie. Als er binnen 24 uur na het bezoek geen reactie is opgetreden kun je er in principe van uit gaan dat dit ook niet zal gebeuren. Op verzoek kan ik in het contract opnemen dat als er na de verhuizing binnen een week toch klachten optreden, ik het kitten terug neem. Dit doe ik echter alleen na de voorgaand genoemde  stappen.

Mijn ouderdieren worden getest op Fiv/Felv, HCM en PKD zodra hun leeftijd dit toelaat. Witte kittens zullen voor hun verhuizing de Bear test ondergaan om ze te controleren op doofheid.
Ik ben lid van Felikat en mijn cattery is geregistreerd bij Fife.